maquette2

The Black Box #01 / Marwin van Duinen

Black Box 01 betreft een woon- en zorgcomplex midden in een drukke, industrieel omgeving.

Naar buiten straalt het gebouw één grote, schaalloze massa uit. Waarbij de zwarte buitenschil de bescherming bied tegen de drukke en onaantrekkelijke buitenwereld van de bedrijven rond de locatie.

Het volume staat met één van zijn zijden langs het water, waarnaar het gebouw schuin is afgesneden om maximaal zonlicht en uitzicht voor de woningen te creëren. De woningen zijn verder naar binnen georiënteerd, waarbij de ontsluiting aan de, uit de massa gesneden, binnentuinen zit. Alle openbare functies zoals fysio, huisartsen en apotheek bevinden zich in de onderste ‘plint’ van het gebouw.

De twee duidelijke routes (zie concept) zijn de ‘zorgroute’ en ‘woonroute’, welke gespiegeld van elkaar de massa betreden.

De massa in in het hart uitgesneden ten behoeve van de tuinenlandschap die door middel van verschillende plateau’s en trappen van onder naar boven doorlopen.

langsdoorsnede

Aan de buitenzijde is deze kleinschaligheid niet terug te herkennen en is de gladde zwarte gevel de bescherming van de kwetsbare binnenwereld.

 

Gevels - 01

Gevels - 02