IMG_3188

Small housing city living

Ontwerp en bouw: Melvin Koolen, Paul Breteler, Thomas Rosema

De aanleiding:
Tegenwoordig is er een trend dat men steeds kleiner en goedkoper wil wonen. Dit wordt mede veroorzaakt door de huidige woningmarkt en de krimp. Ook in Groningen is dit een belangrijke opgave. Deze trend creëert nieuwe woonvormen zoals bijvoorbeeld microappartments en tiny houses. Het liefst in de stad waar alle voorzieningen dichtbij zijn.

Tiny houses zijn kleine, bijzondere gebouwen die zeer concreet de relatie leggen tussen architectuur, locatie, openbare ruimte en wonen. Zij bieden niet alleen een bijzondere woonruimte, maar ook bijzondere bewoners
aan de stad.

Men besteedt momenteel veel tijd in de stad, maar onderneemt slechts enkele activiteiten. Werken, winkelen en soms een drankje, daar houdt het bij op. Alle andere activiteiten vinden plaats in ons eigen huis. Hier is echter straks geen ruimte meer voor! We gaan van een oude constante, waar ons huis alles mogelijk maakte, naar de nieuwe constante; wonen met de stad als verlenging van je thuis. Dit biedt de mogelijkheid om kleiner te wonen zonder in te leveren op kwaliteit.

traditionele en nieuwe constante

Kern van de opgave is het stellen van de vraag wat men dan nog echt nodig heeft voor ‘wonen’. Niet alleen op de schaal van de huiskamer, maar ook op de schaal van de stad – en de vraag of dit tot een nieuwe invulling van ons ‘huis’ en onze stad zou leiden? Wat heb je, qua functies, nog echt in je eigen huis nodig en wat kan (of moet!) er in de stad plaats vinden?

In het paviljoen kunt u het onderzoek “Thuis in stad” bezoeken. Dit project, van de eerstejaars studenten van de Academie van Bouwkunst, richt zich op de bovenstaande vragen. Kom binnen en doe mee!

 

Het ontwerp:
Ons ontwerp gebruikt het Tschumipaviljoen voor de projectie van de bovenstaande vragen. Het Hereplein is goed voorbeeld van kwalitatieve ruimte in de stad die nog niet permanent gebruikt wordt. Wij creëren een architectonische ruimte in én om het doorzichtige paviljoen, waarbij het niet direct duidelijk wordt wat zich er
in bevindt. Hiermee wekken we nieuwsgierigheid op en symboliseren wij de vraag. Wij willen namelijk graag dat u zich gaat afvragen wat er zich in deze kleine ruimte bevindt als het uw woning zou zijn!

schema 1schema 2
Ons semi-transparante ontwerp is erop gericht om de nieuwsgierigheid op te wekken van voorbijgangers. Het organische bouwwerk van hout vormt een mooi contrast met het modernistische staal en glas van Tschumi en zorgt voor een mooie overgang van het paviljoen naar de vormen van de kastanjebomen.
Het ontwerp is gemaakt met slechts twee verschillende afmetingen latten, maar door de verspringende bevestiging wordt er een dynamisch geheel gevormd. Het systeem en ontwerp is vooraf bedacht, maar de daadwerkelijke vorm is ontstaan ‘as we build’.

Aanzicht paviljoen

plattegrond

sponsorbalk 1sponsorbalk2