Render-Saluut

Het Saluut / Paul Breteler

Het Saluut / Atelier 9

DSC_0380Conceptschets

Het gebouw, het Saluut, dankt zijn naam aan zijn locatie. Het vormt een herkenbaar icoon, goed zichtbaar vanaf de Sontbrug, als men vanuit Meerstad de stad inrijdt. Het is een saluut naar de voorbijgangers. Hiermee plaatst hij zich in het rijtje van ‘entreepoorten’ die rondom de stad te vinden zijn. Ook maakt het gebouw een saluut naar de geschiedenis van zijn locatie. Niet fysiek, maar met zijn programmering. Vroeger was de Hanzehaven een belangrijke plek voor coasters (zeevarende transportschepen) om aan te leggen. Deze coasters hebben onder andere een belangrijke rol gespeeld tijdens Operatie Dynamo Duinkerke waarin ze militairen hebben geëvacueerd. In het gebouw is een groot museum die deze geschiedenis herdenkt.

Ontwerpconcept

Programma

Bar/Lounge Restaurant 225     m2
Wintertuin 225     m2
Wonen 6480  m2
(Flex)werkplekken 275    m2
Gezondheidscentrum 785   m2
Zwembad 320    m2
Sportschool 1000    m2
Werkplaats 400     m2
Materiaalopslag 150      m2
Museum
-Expositie 680    m2
-Faciliteiten 550    m2

ProjectnaamNoordgevel

Het gebouw heeft een uitgebreid programma, verbonden via een centrale opgang. Het biedt alle faciliteiten die men nodig heeft om gezond te wonen, werken, sporten en te recreëren.

In het Saluut zijn meerdere typen woningen te vinden. Van studenten tot ouderen. iedereen kan een geschikte plek hebben om te wonen.

Doorsnede-3d

Het ontwerp is mede tot stand gekomen door biophilic design. Ontwerprichtlijnen gericht op het ontwerpen van een healing environment. Voorbeelden:

visual connection with nature
presence of water
dynamic and diffuse light

biomorphic forms and patters
material connection with nature
complexity and order

prospect
refuge
mystery
risk/peril

Render-Saluut

donker-render