Perspectief-binnentuin2

De Burcht / Paul Breteler

De burcht / Atelier 5

Ouderen zijn de nieuwe koningen en koninginnen van onze tijd. Ze hebben geld, kennis, een actieve houding en een hoge mate van zelfbeschikking. Er wordt voor hen een nieuw huis gebouwd. Niet om ze in weg te stoppen, maar om ze in te laten floreren. Hier zullen zij mensen ontvangen, niet bezocht worden. Niet verzorgd worden, maar hulp laten komen. Zij zullen in een hedendaags kasteel wonen. Geen prinsessenkasteel om hun welvaart mee te tonen, maar een burcht waarin ze veilig en goed kunnen leven. Waar vanuit ze de stad kunnen betreden en zich later weer veilig in kunnen terugtrekken. Een eigen veste, waarin ze later oud kunnen worden zoals ze dat zelf willen. Een plek waar ze hun individualiteit behouden, maar ook op elkaar kunnen bouwen.

Conceptschets AI

Concept

Doorsnede

In de 17e eeuw bevond zich op de locatie een grote ommuurde binnentuin. De straatzijden waren afgesloten door gebouwen aan de Lutkenieuwstraat en door een poort aan de Akerkstraat. Dit was een inspiratiebron voor de burcht. Het complex is dicht en hard naar de buitenkant. Het is duidelijk dat hier een gesloten gebouw staat. Eenmaal binnen kom je echter op een open (zachte) plek met veel groen en rust. De woningen zullen dus ook gesloten en hard naar buiten toe zijn en open naar de binnentuin.

Begane grond Kleur

Begane grond

Image

Eerste verdieping

De woningen staan aan elkaar geschakeld en hebben hierdoor gesloten zijgevels. Daglicht komt binnen via de grote puien op de begane grond en via de ramen en daklichten op de begane grond. Op de begane grond bevinden zich de eetkamer, de keuken en de woonkamer. Elke ruimte heeft zijn eigen karakter en stijl. Dit zorgt voor herkenning en dit zal de ouderen in een later stadium ondersteunen. De woon- en eetkamer zijn beide georiƫnteerd aan grote glazen puien die niet alleen veel daglicht naar binnen halen, maar ook de bewoners naar buiten.

De grootste highlight in de woning is de glazen lift. Het is het voornaamste middel om naar de eerste verdieping te komen. Niet alleen brengt het veel licht naar beneden, maar het werkt ook in de andere richting als een portaal naar het serene. De eerste verdieping is een woonlaag van rust, beslotenheid en veel (etherisch) daglicht van boven. De ramen in de gevel zorgen voor verse lucht en contact met de omgeving. De badkamer is ruim opgezet en licht. De verschillende onderdelen worden aangeduid met verschillende kleuren; zo is de douche blauwer om aan te geven dat daar gedoucht kan worden. Dit is een stijlelement, maar ook dit zal de ouderen in een latere fase van hun leven helpen hun weg te vinden.

Eetkamer

Perspectief-binnentuin2